Monday, November 16, 2009

Kek Serawak...yum..yumm...

Pada hari Sabtu yang lepas, aku dan kawan-kawanku ke rumah Kak Betty untuk belajar cara-cara membuat kek lapis Sarawak. Ingatkan nak belajar dari mula, rupanya dah sedia adunan tepung. Sifu kami iaitu Kak Nancy kata kalau belajar dari mula x tau siap bila. huh, memang payah nak buat kek ni. kalau yg dah expert sehari leh la dpt 4-5 biji kek. kalo aku, sebijik tu pun  rasenye kene buat 2 hari....hehehe...So hari ni, kami just belajar cara nak melapiskan kek lapis. Kami sempat buat Kek Lapis India, Kek Sisik Ikan, Kek Bakun, Kek Seri Balas dan juga roll cake. Meh kite tengok gambar yg dah aku amik..


Antara bahan yg digunakan untuk buat Kek Sisik Ikan



Adunan tepung yg dg dicampur warna



Sifu kami, Kak Nancy dengan sidekicknye



Ni ler rupenya Kek Lapis India yg 90% siap



Cucuk masam manis utk Kek Sisik Ikan


 
Isi Kek Lapis yg dipotong memanjang

 
Antara peserta kelas Kek Lapis Sarawak



Kek Sisik Ikan yang hampir siap

Susah gak nak buat kek lapis ni. Kene bakar layer by layer. Isi yg berwarna warni kene siap awal. Pastu baru leh sambungkan dengan kulit kek atas dan bawah dengan menggunakan jem. Cuti nanti nak try buat sebijik...kalo jadi leh la buat byk lg...Next post aku cuba jaya kongsikan resipinye ek. Gambo kek lapis yg dh siap x sempat nak amik. Sume peserta kelas kepeningan dan kepenatan walhal bukan kami yang buat...huhuhu...ni baru tgk, lom buat...kalo sendiri buat mau kepitaman :P  



No comments:

Post a Comment